Tuesday, February 9, 2010

Orang Hodoh Cantik: Kudin

..... Kali terakhir ketika situasi yang hampir sama dengan hari ini, kecuali ketika itu kerusi hadapan kereta Kudin tidak basah kerana ketika itu Suzie tidak menari dalam hujan, sebaliknya hari itu Suzie telah mengamuk tidak tentu pasal dan memarahi sepasang kekasih yang sedang bertelingkah kecil mengenai isu tidak menjawab panggilan telefon, yang telah di-tercuri dengar oleh Suzie, yang ketika itu sedang duduk semeja makan bersama Kudin bersebelahan dengan meja pasangan kekasih itu. Dan pengakhiran hari itu seperti biasa, berakhir dengan Suzie menangis dalam pelukan Kudin, setelah ditenangkan oleh Kudin untuk tidak lagi memarahi dan masuk campur urusan pasangan kekasih yang tidak dikenali mereka itu. Dan seperti biasa juga Suzie akan menangis hingga tertidur dikerusi penumpang hadapan kereta Kudin, dalam keadaan memeluk kedua kakinya. Kudin telah mengejutkan Suzie setelah mereka tiba dirumah Suzie. Lalu Suzie bangun keluar dan berjalan dengan lemah dan lesu ke arah pintu rumahnya, cuba mencari kunci rumahnya didalam beg tangan, mencari dengan hati yang kecelaruan, bukan dengan mata. Bila kunci tidak dijumpai Suzie tiba-tiba memaki hamun dan menendang pintu rumahnya, beg tangannya dihempas ke lantai dan bertabur segala isi, ginju, cermin dan set mekap, telefon bimbit, tisu pelembab dan segalanya. Air matanya terburai kembali.

Lalu dengan kelam-kabut jugalah Kudin keluar dari kereta dan berlari untuk menenangkan Suzie, sebelum jiran-jiran terganggu tidur mereka dengan kekecohan itu. Malam itu Kudin duduk menemani Suzie sepanjang malam yang tertidur kali kedua diatas sofa setelah penat tersedu-sedan menangis air mata yang tak pernah kering.

Pada kali yang kesebelum itu pula, jantung Kudin hampir gugur apabila Suzie meniti tebing bumbung diatas sebuah bangunan tinggi, sebelum itu dia menerima panggilan telefon dari Suzie untuk bertemu dengannya dibumbung bangunan itu. Ketika dalam perjalanan fikiran Kudin sudah berlegar pada perkara-perkara yang tidak terduga dan membimbangkan yang mungkin dilakukan oleh Suzie. Untuk kali yang keberapa Kudin berjaya juga menenangkan Suzie, dan seperti biasa dadanya menjadi tempat Suzie mengesat air mata dan menghembus hingus. Malam itu setelah Kudin mengejutkan Suzie dari tidur setelah mereka sampai dihadapan pintu rumahnya, Suzie berjalan dengan lesu dan terhuyu-hayang kearah pintu rumahnya, seperti seorang yang mabuk atau sedang khayal dengan sesuatu. Sampai dihadapan pintu, Suzie tidak membukanya terus, sebaliknya tiba-tiba duduk menyandarinya, mukanya tertunduk kebawah, sepi.

Lama Suzie duduk menyandari pintu rumahnya dalam keadaan itu, Kudin tidak terus beredar dengan kereta kerana bimbang Suzie tertidur semula dihadapan pintu rumahnya sendiri, lalu Kudin tunggu. 10 minit, 15, minit, 20 minit, 25minit dan akhirnya Kudin terpaksa keluar juga dari keretanya kerana memang sah Suzie sudah tertidur kembali. Malam itu Kudin berjaga lagi sepanjang malam memerhatikan Suzie tidur sambil tersedu-sedu diatas sofa. Hatinya keberatan untuk pulang kerana bimbang Suzie akan melakukan cubaan yang membahayakan nyawanya sendiri sekali lagi.

Jadi pada malam ini pula, Kudin terfikir untuk tidak mengejutkan Suzie, tetapi akan mendukungnya masuk kedalam rumah. Walaupun mungkin kurang manis dipandang jiran, tapi Kudin lebih risaukan keadaan Suzie. Sudah beberapa kali mereka bermalam berduaan didalam rumah, tiada siapa yang peduli. Walau teman lelaki Suzie sendiri yang kelihatannya terlalu sering menyakitkan hati Suzie, tidak kiralah siapa dia, atau adakah dia orang yang sama atau terdiri dari beberapa orang. Kudin sudah tidak berminat untuk ambil tahu, ataupun membela nasib malang Suzie dengan membelasah lelaki-lelaki sialan itu. Kudin tahu Suzie akan kembali kepada mereka walaupun berkali dikecewakan, atau sememangnya perempuan ini terlalu mudah untuk kecewa dengan semua perkara.

Dua perkara yang Kudin belajar, pertamanya, Suzie akan melupakan kekecewaannya setelah bangun dari tidur diwaktu pagi setelah kepenatan menangis, segar dan seperti tiada apa-apa yang pernah berlaku. Kedua, Kudin juga sedar dia mungkin telah berjaya menjumpai kes sindrom depresi yang mengakibatkan wanita tidak mampu membuka pintu rumah mereka sendiri yang pertama dalam sejarah perubatan psikologi...bersambung di lain media (setelah aku selesai berlatih lagu-lagu dan membina keyakinan diri damn it!)


2 comments:

Rembo said...

kudin ke karim?

stam said...

eh, baru perasan. Sudah betulkan. Terima kasih jadi proofreader. Ok jugak publish sikit2 dlm blog